Het doel van je stichting nastreven? Dat is steeds uitdagender…
Een stichting streeft een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel na. Ze mogen, net als andere ondernemingen, winst maken maar moeten deze opbrengsten wel inzetten voor het geformuleerde doel en niet ten gunste van de oprichters. Toch gaat er helaas veel geld verloren, waardoor het nastreven van doelen voor stichtingen steeds uitdagender wordt. We zien twee grote oorzaken:
Oorzaak 1: Veranderende wet- en regelgeving
Bestuurders van stichtingen hebben te maken met veranderende wet- en regelgeving en steeds vaker bestaat er de eis om transparant te zijn. Bijvoorbeeld over genomen maatregelen rondom de AVG/GDPR- wetgeving maar ook het verplicht inzicht moeten geven in allerlei aspecten van de financiële huishouding. Gelukkig helpt technologie bij het verduidelijken daarvan. Een adequate Informatiebeveiliging en software inkopen tegen de laagst mogelijke prijs spelen voor stichtingen een belangrijke rol. Deze twee factoren, optimale veiligheid en lage kosten, hoeven overigens niet perse een ideale combinatie te vormen.
Oorzaak 2: Toenemende cybercriminaliteit
De winst van een stichting zou naar het doel moeten gaan, maar helaas moeten er steeds grotere investeringen gedaan worden om digitaal veilig te blijven werken. Cybercriminelen zijn geïnteresseerd in persoonlijke data van mensen of bedrijven die aan de stichting verbonden zij. Zo zijn recent in Nederland diverse woningstichtingen gehackt. Bij veel stichtingen ontbreekt het echter aan eigen IT kennis rondom cybersecurity. Dat is logisch, want het doel van de stichting is waar focus aan gegeven wordt. Daarom staat een dure IT security specialist meestal niet op de loonlijst, tenzij je een stichting bent op het gebied van informatiebeveiliging of andere veiligheidsvoorzieningen.
ICT speelt een belangrijke rol om doelen na te jagen
Voor stichtingen is het hebben van een correcte en efficiënte administratie onmisbaar. Dat is namelijk de manier om transparant te kunnen zijn en op het juiste moment informatie aan te kunnen reiken. De inrichting van een veilige werkomgeving, waarin medewerkers privacygevoelige documenten centraal opslaan, is waar we bij adviseren en een ontwerp voor maken. Maar er is meer. Om de toenemende kosten, onder andere voor het bestrijden van cybercriminaliteit, binnen de perken te houden geven we stichtingen altijd het advies om gebruik te maken van goedkopere Microsoft non-profit licenties.
Een praktijkvoorbeeld
Zo namen we bij Stichting Het Lichtpunt de volledige IT zorg van hen over, waardoor het grootste gedeelte van de winst in dienst staat van hun kernactiviteit: zorgverlening. Lees hier de case study, waarin we een gesprek hadden met Esther Meijvogel – Souverijn, Manager Facilitaire Zaken van Stichting Het Lichtpunt.
Kunnen we jou ook helpen je doelen na te streven?