Producten en diensten

Aandacht voor de cybercrime risico’s van thuiswerken

Aandacht voor de cybercrime risico's van thuiswerken

Aandacht voor de cybercrime risico’s van thuiswerken

Al je collega’s zijn op kantoor. Lekker overzichtelijk en je ziet waar ze mee bezig zijn op het bedrijfsnetwerk… Zo eenvoudig was het vroeger. Tegenwoordig werken collega’s en waarschijnlijk ook jijzelf op afstand, thuis of onderweg. De communicatie onderling en met klanten verloopt grotendeels via het internet. Door het openstellen van het bedrijfsnetwerk voor hybride medewerkers wordt de kans vergroot dat kwaadwilligen digitaal toegang weten te krijgen. 5 mogelijke risico’s:

Risico 1: De thuiscomputer of laptop

Op wat er thuis bij een collega gebeurt heb je geen zicht meer. Als er met een niet geüpdatete privélaptop of thuiscomputer ingelogd wordt op de zakelijke omgeving dan kan een cybercrimineel eenvoudig meekijken in je bedrijfs- of klantgegevens. Die verouderde apparaten, met Windows versies die allang niet meer gesupporterd worden, zijn immers makkelijk te kraken. Maar ook als er met een nieuwe privélaptop of thuiscomputer gewerkt wordt hoeft dat niet te betekenen dat er veilig gewerkt wordt. Als de laatste patches niet geïnstalleerd zijn ontstaan er alsnog ‘gaten’ in de software voor cybercriminelen.

Wil je nu al weten hoe je thuis en onderweg nog beter beschermd wordt?

Download dan hier onze whitepaper met de passende titel: ‘Hoe bescherm je jouw mkb-bedrijf tegen steeds meer cyberaanvallen in hybride werkomgevingen?’

Risico 2: Het onveilige wifi netwerk

Onveilige wifi netwerken ze zijn niet alleen het toegankelijke wifi netwerk van de buurman, maar ook de niet beschermde publieke netwerken in bijvoorbeeld hotels of internetcafés. Als je wilt weten hoe hackers inbreken op een openbaar wifi-netwerk kijk dan eens naar deze video van NU.nl.

Risico 3: Geen of te weinig wachtwoorden

Laten we maar eens beginnen met ‘geen’ wachtwoorden: op de hybride werkplek worden ook applicaties zoals WhatsApp of LinkedIn gebruikt. Als werkgever weet je bijvoorbeeld niet of er via WhatsApp vertrouwelijke informatie met klanten gedeeld wordt. De hacker kan er echter bij als hij toegang heeft gekregen tot de smartphone en deze applicatie niet met een wachtwoord beveiligd is. Laten we eerlijk zijn: in de meeste gevallen is dat niet zo, terwijl je ook al je apps op de smartphone kunt beveiligen.

Risico 4: Het gebruiken van ongeoorloofde applicaties

Op kantoor loop je sneller naar de IT servicedesk als een bepaalde applicatie niet werkt of aanwezig is. Maar thuis willen medewerkers niet wachten; wat je nodig hebt moet er gewoon zijn. Het downloaden van een app is kinderlijk eenvoudig. Helaas kan dit een onveilige applicatie zijn die voor hackers snel te kraken is.

Risico 5: Verkeerd reageren

Tot slot het cybercrime risico van de medewerker die verkeerd reageert op een verdachte situatie. Dat kan bijvoorbeeld het versturen van een besmette email aan de helpdesk zijn. Zo ontstaat er een crimineel sneeuwbaleffect van infecties op het bedrijfsnetwerk. Normaal had deze medewerker gewoon zijn IT collega even aangesproken op kantoor, maar ze waren allebei thuis aan het werk…

Pas dus op voor hybride werken!

Wil je daar nog meer over lezen klik dan hier voor 5 aandachtpunten en vergeet niet om de whitepaper te downloaden om cyberaanvallen in hybride werkomgevingen te voorkomen.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

    })(jQuery)