Producten en diensten

Wat gaat AI, artificial intelligence of kunstmatige intelligentie, ons brengen?

Wat gaat AI, artificial intelligence, ons brengen?

Wat gaat AI, artificial intelligence of kunstmatige intelligentie, ons brengen?

Bots, intelligente software, worden steeds menselijker en maken deel uit van ons dagelijkse bestaan. Zo zijn er toepassingen in Microsoft Office 365 die met je meelezen en bijhouden of je acties uit te voeren hebt. In deze blog beschrijven we drie voorbeelden van AI technologie die er al is. Moet je angst hebben voor kunstmatige intelligentie of levert het alleen maar voordelen op? Dat alleen is al een uitdagende vraag om antwoord op te geven.

Technologie…en de mens die het omarmt

Even als voorbeeld hoe snel technologie ‘gewoon’ wordt: ‘Weinig mensen zijn geïnteresseerd in mobiele applicaties’, is de titel van een artikel in Tweakers uit 2009. Mobiele websites stonden ook pas in de kinderschoenen. Het is nauwelijks voor te stellen hoe we toen met elkaar communiceerden. Wie nu nog twijfels heeft over AI, zal het waarschijnlijk toch omarmen is onze conclusie. Heb je wel een keuze eigenlijk? Nog een stap verder terug in het verleden: veel mensen dachten in 1999 nog dat ze geen mobiele telefoon nodig hadden.

Drie voorbeelden van AI

In artificiële intelligentie wordt enorm geïnvesteerd door grote IT organisaties zoals Microsoft, maar ook door CEO’s met een meer dan gemiddeld salaris. Drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: optimale prestaties van medewerkers met Microsoft Viva

Deze nieuwe applicatie die door Microsoft het ‘Employee Experience Platform’ genoemd wordt zorgt ervoor dat elke medewerker datgene krijgt wat nodig is om optimaal te presteren. Het integreert volledig met Teams en Outlook. Het houdt ook rekening met werkdruk. Er worden bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen gegeven om te ontspannen. Als je in een email hebt beloofd dat je terug zou bellen dan krijg je automatisch een herinnering als je het niet gedaan hebt. “Pfff…en nu weer doorwerken…”

Voorbeeld 2: het herkennen van ongewenst gedrag

Dit voorbeeld is van SentinelOne, de end-protection oplossing om datalekken of ander ongewenst gedrag te voorkomen. De gedragsgerichte AI-engine van SentinelOne maakt zelf verhaallijnen om erachter te komen wie de schuldige is. Niet de analist, maar de computer spoort bedreigingen op. Er worden ook direct maatregelen genomen op schadelijke activiteiten. Veel sneller dan mensen dat zouden kunnen uitvoeren. Dit is mogelijk door de ActiveEDR-technologie. Wij zetten het daarom actief in bij onze klanten

Voorbeeld 3: gloednieuwe inhoud maken zonder menselijk brein

Het derde voorbeeld is revolutionair en komt van OpenAI, de organisatie die door Elon Musk in 2015 is opgericht. (Je kent hem van Twitter, Tesla en SpaceX). Letterlijks spraakmakend is ChatGPT. Doordat miljoenen mensen dit platform zijn gaan gebruiken is ChatGPT in staat om van alles te schrijven, dus inhoud te maken. Het kan artikelen schrijven, songteksten en zelfs correcte computercode. Even een opiniestuk schrijven? Ja, dat werd laatst getoond in het bekende Tv-programma Jinek. (Deze blog is overigens nog geschreven door een mens)

Maar krijgen mensen dan ook de juiste antwoorden, is het wel actueel en hoe wordt controle gehouden op nauwkeurigheid? Zeer interessant is het om deze video van de CNBC te bekijken.

Wat denk je dat artificiële intelligentie jou gaat brengen?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening hierover. Zou er bijvoorbeeld ergens een grens moeten zijn als het om technologie gaat? Wil je weten wat IA voor jou of je organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

    })(jQuery)