Producten en diensten

Thuiswerken en je internetverbinding. Is die veilig?

Thuiswerken en je internetverbinding. Is die veilig?

Thuiswerken en je internetverbinding. Is die veilig?

Thuiswerken is nog steeds actueel, al lijkt dat soms anders, als je weer in de file staat. Maar feit is, dat er meer vanuit huis wordt gewerkt, dan voor de pandemie. Op onze werkplek thuis hebben we naast zakelijke functionaliteiten ook andere. Zeker als je dat vergelijkt met je werkplek op kantoor. In het geval van werken op kantoor staat veiligheid van gegevens bovenaan het lijstje van waar de werkplek aan moet voldoen. Thuis is dat anders: je wilt kunnen internetten, maar ook Netflix kunnen kijken, je kinderen moeten kunnen gamen en je wilt misschien ook de verlichting via wifi kunnen bedienen.

Bedrijfsgegevens veilig genoeg op thuiswerkplek?

De hierboven genoemde punten zijn subfunctionaliteiten, die niets te maken hebben met een werkplek waarbij gegevens beveiligd zijn. Vanuit een thuisomgeving zijn we vaak nog niet zo ver dat we weten hoe we ons netwerk veilig kunnen maken en houden. Vaak staat er alleen een wachtwoord op de modem of router en daar houdt het op. Nadenken over welke eisen je moet stellen aan een verbinding en hoe deze te beveiligen, doen de meeste bedrijven niet. Ze denken nog niet voldoende na over hoe veilig de thuiswerkplek is ingericht. Cruciale vraag: ‘Waar wordt de computer allemaal voor gebruikt?’ In de praktijk zien we dat een kind een spelletje speelt op de laptop, misschien zelfs via een ‘open’ platform, terwijl jouw openstaande applicaties ook nog draaien op de achtergrond. Niet veilig als het gaat om de bedrijfsgegevens.

Thuiswerkplek goed inrichten en daarmee risico’s verkleinen

Wil de risico’s verkleinen en voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen? Dan is de eerste stap dat werkgevers en werknemers gezamenlijk nadenken over hoe verantwoord en veilig het thuiswerken is. Denk aan cybercriminaliteit. Zijn jouw machines bij jou op kantoor maar ook bij de werknemers thuis voldoende beveiligd? Heb je voldoende maatregelen genomen om het zo veilig mogelijk in te richten? Hier valt vaak veel winst te behalen. Een ‘veilige’ werkplek op kantoor wil niet per definitie zeggen dat de thuiswerkplek ook veilig is ingericht. Er zijn werkgevers die het goed vinden dat je met je privé pc toegang krijgt tot de werkomgeving. In de zakelijke omgeving is een zware firewall geïnstalleerd die het hackers moeilijk maakt om binnen te komen. Vervolgens mogen werknemers thuis werken en dan is er van een firewall geen sprake meer. Hiermee zet je de deur open voor kwaadwillenden.

Beveiliging laptop of inloggen op virtueel scherm

Zoals we in eerdere blogs al vertelden is bewustwording de eerste stap. Welke functionaliteiten wil je hebben, hoe moeten ze beschikbaar zijn en hoe doen we dat veilig? De antwoorden op deze vragen stellen we op als advies.

Ben je je, als werkgever, bewust van de mogelijke ‘gevaren’ van thuiswerken op een privé pc? Of misschien dat je werknemers wel op een zakelijke pc thuis werken, maar gebruik maken van hun eigen (niet of niet goed genoeg beveiligde) netwerk? De afscherming van gegevens, die je op kantoor hebt en thuis niet, zorgt ervoor dat hackers makkelijker die pc kunnen benaderen.

Oplossing: we timmeren de pc dicht, zodat de werknemer vanaf huis vanaf een eigen verbinding veilig kan werken. We beveiligen hiermee de machine en de gegevens die erop staan. Of we gaan nog een stap verder qua beveiliging en laten werknemers via virtualisatie werken (werknemers loggen in op een virtuele machine).

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

    })(jQuery)