Producten en diensten

Positief of negatief? De cybersecuritystrategie van ons kabinet…

Positief of negatief? De cybersecuritystrategie van ons kabinet…

Positief of negatief? De cybersecuritystrategie van ons kabinet…

Recent kregen we van NLdigital, een collectief van ruim 600 bedrijven die de digitale transformatie mogelijk maken, een politieke update rondom de nieuwe cybersecuritystrategie van het kabinet. Daarin wordt 6 jaar vooruit gekeken door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook wij zijn lid van NLdigital en zijn benieuwd of je positief of negatief gestemd bent over het volgende:

Positief nieuws?

Cybersecurity staat hoog op de agenda in het regeerakkoord. Er wordt in de komende 6 jaar maar liefst 5 keer zoveel geld voor vrijgemaakt: van 22 miljoen euro in 2022 naar 111 miljoen euro in 2027. Deze budgetten gaan niet alleen naar het direct bestrijden van cybercriminaliteit, maar vooral ook naar de uitvoering en implementatie van nieuwe Europese wetgeving.

Zo komt er een NIS 2 wetgeving die de cybersecurity eisen rondom netwerk- en informatiesystemen gaat verhogen. Ook bestaat er een voorstel voor de Europese Netwerk- en Informatiebeveiliging richtlijn (NIB2) die zestien sectoren aanwijst die voorzien zijn van essentiële en belangrijke entiteiten. Ook wij als leverancier van hard- en software gaan waarschijnlijk onder zwaardere regelgeving vallen. Bovendien worden er meer cybersecurity eisen aan digitale producten gesteld.

Negatief nieuws?

We lazen ook dat minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius behoefte heeft aan meer cybersecurity specialisten. Alleen is er op dit moment een groot tekort aan. Daardoor kan de uitvoering van de nieuwe cybersecuritystrategie van het kabinet onder druk komen te staan. Een mogelijke oplossing is om meerdere cybersecurityorganisaties met elkaar samen te voegen. Is schaalvergroting goed, of zorgt het ervoor dat bepaalde kernkwaliteiten daardoor verdwijnen? Door grootschaligheid verdwijnt immers ook vaak de focus. Mogelijk zie jij andere manieren om het arbeidstekort aan cybersecurity specialisten op te lossen.

Jouw mening gevraagd

Stel dat je zelf een nieuwe cybersecuritystrategie zou mogen bedenken…  Wat zou daarin prioriteit krijgen? We zijn erg nieuwsgierig naar je feedback. Wie weet heb je een briljant idee waar Nederland een stuk veiliger van wordt.

In de tussentijd volgen we de cybersecurity ontwikkelingen op de voet, onder andere vanuit ons lidmaatschap bij NLdigital, en helpen en adviseren we onze klanten met nog veiliger werken en samenwerken.

Klik hier voor de gebruikte bron van Nldigital.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

    })(jQuery)