Is jouw netwerk voldoende beveiligd? 5 tips om het beter te doen
In de moderne digitale wereld is netwerkbeveiliging een steeds belangrijker onderwerp geworden. Dat komt omdat we steeds afhankelijker zijn van digitale technologieën. Helaas zijn er actuele bedreigingen die onze netwerken kunnen aantasten, van cyberaanvallen tot malware-infecties en nog veel meer. Het is daarom essentieel dat we ons bewust zijn van deze bedreigingen en er alles aan doen om onze netwerken te beschermen.
Veiligere netwerken door meer bewustzijn
Een belangrijke factor in netwerkbeveiliging is de gebruiker. Menselijke fouten zijn vaak de zwakste schakel in een beveiligingsketen, omdat we allemaal wel eens nalatig zijn als het gaat om veiligheid. Vaak is dat onbewust. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld makkelijk in phishing e-mails trappen en hun wachtwoorden weggeven, of ze kunnen onbedoeld malware downloaden door op onveilige links te klikken.
De urgentie is groot!
Zeker 2 miljoen Nederlandse gegevens blijken betrokken bij een groot Nederlands datalek, blijkt uit dit recente bericht van het NOS. Deze persoonlijke gegevens kunnen gebruikt worden om nog meer cyberaanvallen uit te gaan voeren, bijvoorbeeld op thuiswerkplekken.
Daarom is het belangrijker dan ooit dat gebruikers zich bewust zijn van de verschillende bedreigingen die er zijn en hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Hier zijn 5 tips om jouw netwerken veilig te houden:
Tip 1: gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig
Dit is een van de meest basale maar belangrijke beveiligingsmaatregelen. Gebruikers moeten zorgen voor unieke, sterke wachtwoorden en deze regelmatig wijzigen. Dat helpt voorkomen dat hun accounts worden gehackt. Overal waar ze verbonden zijn geldt dit advies.
Tip 2: wees voorzichtig met het openen van e-mails en links
Phishing scams zijn een veelvoorkomende manier om gebruikers te misleiden en hun gegevens te stelen. Het is ‘code rood’ op dit moment! Gebruikers moeten daarom voorzichtig zijn met het openen van e-mails van onbekende afzenders en moeten geen links volgen die er verdacht uitzien. Neem bij twijfel contact op en stuur de e-mail nooit door.
Tip 3: houd software up-to-date
Het is belangrijk om de software op uw apparaten up-to-date te houden, omdat updates vaak beveiligingslekken dichten en andere problemen oplossen. Check alle apparaten en systemen, of laat je door ons helpen.
Tip 4: maak back-ups van uw belangrijke bestanden
Het maken van regelmatige back-ups van belangrijke bestanden is essentieel in het geval van een malware-infectie of andere beveiligingsproblemen. Maak nooit de back-up in dezelfde netwerkomgeving anders loop je het risico om zowel het origineel als de back-up kwijt te zijn.
Tip 5: gebruik beveiligingssoftware:
Beveiligingssoftware, zoals antivirusprogramma’s en firewalls, helpen je bij het beschermen van jouw netwerk tegen malware en andere bedreigingen. Controleer of deze beveiligingssoftware geschikt is als antwoord op actuele dreigingen.
Naast deze vijf tips is het ook van belang dat netwerken op een verantwoorde manier beheerd worden. Dit omvat het controleren van de toegang tot het netwerk en het beperken van de toegang tot alleen die gebruikers die het nodig hebben. Het is ook belangrijk om het gebruik van zwakke protocollen en standaardwachtwoorden te vermijden.
Deel alvast onze tips met medewerkers
Zonder bewustwording ontstaan grotere risico’s. Als het netwerk door cyberaanvallen uitvalt, staat alles stil. Zorg er daarom voor dat gebruikers weten hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen.
Kan jouw netwerk nog beter beveiligd worden?
Ongetwijfeld zijn er verbeteringen aan te brengen. Neem contact met ons op als we je daarbij kunnen helpen.