Producten en diensten

ICT arbeidskrapte? Blijf je doorzoeken of…

ICT arbeidskrapte? Blijf je doorzoeken of…

ICT arbeidskrapte? Blijf je doorzoeken of…

Als mkb-ondernemer wil je groeien. Om dat te bereiken heb je goed gekwalificeerd personeel nodig. Er komen steeds meer functies bij, bijvoorbeeld op het gebied van sales, marketing, administratie, logistiek, klantenservice en informatie- en communicatie technologie (ICT). Ondernemende mensen hebben meestal tijdens hun business studie geleerd dat een bedrijf bestaat uit allerlei verschillende afdelingen. Klopt dat wel met de huidige actualiteit als er op allerlei niveaus sprake is van arbeidskrapte?

Het alternatief

investeren in extra fte’s is op dit moment wellicht niet de juiste keuze. Onzekere economische tijden spelen daar in veel gevallen een belangrijke rol bij; er moet voorzichtiger worden omgegaan met de vaste kosten. Als alternatief worden daarom steeds meer werkzaamheden ‘as a service’ aangeboden. Bij veel mkb-bedrijven is er inmiddels een flexibele schil van arbeidskrachten ontstaan.

As a Service voorbeelden

Een goed lopend bedrijf, met een indrukwekkende omzet, hoeft tegenwoordig niet meer uit veel medewerkers te bestaan. Wat je nodig hebt kun je immers ook op een flexibele manier als service inkopen. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die je helpen met marketingactiviteiten en het opzetten van goede campagnes. Ook bestaan er organisaties die je de complete zorg rondom de administratie uit handen nemen. Met minder fte’s meer doen is wat het oplevert. Zelfs verkoopactiviteiten worden soms uitbesteed. Maar hoe zit het dan met ICT eigenlijk, de drijvende kracht achter al dit soort as-a-service voorbeelden?

Gevolgen van ICT arbeidskrapte

Geen enkel bedrijf kan zonder ICT functioneren. Wellicht is dat de hoofdreden waarom dat veel mkb ondernemers zelf blijven doorzoeken naar goed gekwalificeerd personeel. Dure headhunters worden ingeschakeld of via LinkedIn worden relaties gelegd met mogelijke kandidaten. Maar zelfs als je al in staat bent om de juiste mensen te vinden dan kun je er alsnog kopzorgen over hebben. Door schaarste zijn ze ook aantrekkelijk voor je concurrent waardoor de kans bestaat dat ze worden weggekocht. De investering was voor niets…

Stop met zoeken?

Goed ICT personeel hebben we al gevonden en veel van hen zijn al geruime tijd bij ons aan de slag. Dat komt omdat ze dagelijks uitgedaagd worden met technologische vraagstukken van een groot aantal klanten; ICT is immers onze kernactiviteit. Mogelijk kom je na het lezen van deze blog tot de conclusie dat het interessanter is om zelf vooral op zoek te gaan naar fte’s die een bijdrage leveren in datgene waar jouw bedrijf uniek in is.

ICT as a Service? Een prima alternatief als je arbeidskrapte ervaart.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

    })(jQuery)