Veilig vertrouwd verbonden zijn: belangrijker dan je denkt
Wat gebeurt er met je als de internetverbinding niet werkt? Er zijn mensen die ervan in paniek raken (“help ik kan niets meer delen!”) maar vooral zorgt het voor veel andere frustraties. Het is ook goed om eens stil te staan dat ‘verkeerd verbonden’ vroeger alleen tijdens een telefoongesprek voorkwam. Tegenwoordig hangt er van alles aan het internet met steeds meer slimme apparaten die je zowel thuis- als op kantoor terugziet. Met vier voorbeelden laten we zien hoe belangrijk een veilig vertrouwde verbinding is.
Voorbeeld 1: de krakende Wi-Fi verbinding
Die komt helaas nog vaak voor. Je hebt vast weleens in een online Teams meeting gezeten waar het geluid of beeld van een deelnemer plotseling verdween. “Ik zet even mijn camera uit, misschien scheelt het aan bandbreedte”, hoorde je jezelf of een ander zeggen. Het kan zorgen voor vertraging, ongemak of zelfs klantverlies als het gekraak te vaak voorkomt.
Voorbeeld 2: de rol die een verbinding speelt bij veiligheid
Zonder stabiele internetverbinding kun je ook geen back-up maken naar een externe lokatie of een andere vorm van cloudopslag realiseren. Dus ben je tijdelijk even onveiliger aan het werk. Maar ook in het publieke domein kunnen er risico’s ontstaan zonder stabiel internet. Systemen voor verkeersbeheer, nood- en hulpdiensten en kritieke infrastructuur zijn er grotendeels van afhankelijk.
Voorbeeld 3: een stabiele verbinding lijkt vanzelfsprekend, maar…
Het niet hebben van goed internet kan hele wijken treffen. Het levert soms opmerkelijke verhalen op. Zo was er in 2020 een dorp in Wales waarbij mensen maandenlang slecht internet hadden. De boosdoener bleek een bewoner met een oude tv te zijn, is in dit artikel te lezen van RTLNieuws. ‘Storing op de lijn’ komt op veel meer manieren voor. Zo zijn koelkasten, TV’s en magnetrons ook vaak de oorzaak van Wi-Fi problemen omdat ze het signaal verstoren. En dergelijke apparaten kunnen ook bij jou op kantoor staan.
Voorbeeld 4: de onveilige publieke Wi-Fi verbinding
Dan tot slot het voorbeeld waarbij veel mensen denken dat een draadloze publieke verbinding wel veilig is. Bijvoorbeeld omdat het zogenaamd een verbinding van de gemeente is. Om jezelf te overtuigen dat veilig en vertrouwd verbonden zijn niet zo vanzelfsprekend is kijk nog even naar deze video.
Een veilige en betrouwbare verbinding is onmisbaar
Elk moment dat je offline bent levert ongemak op en kost tijd en geld. Echter is de kans op een haperende verbinding in veel gebouwen wel groter geworden. Dat komt o.a. door IoT, Internet of Things: er zijn steeds meer apparaten die elkaar in de weg kunnen gaan zitten. Je kunt het vergelijken met ‘over de grens rijden’ en het storen van je radiosignaal.
Onze rol
ICoTec werkt samen met verschillende providers, hierdoor kunnen we uw organisatie altijd voorzien van een passende verbinding, zelfs in buitengebieden. Ook nieuwsgierig welke verbinding het best bij uw organisatie past? Neem dan contact met ons op, dan onderzoeken wij de beste mogelijkheden van zowel bekabelde als draadloze verbindingen.