Is mijn netwerk voldoende beveiligd?
Dat is een vraag die wij vaak horen. Om op deze vraag een volledig antwoord te kunnen geven is het van belang om naar de stap die voor het onderdeel veiligheid zit te kijken. Want veiligheid en de beveiliging van je netwerk en gegevens is een gevolg van het gekozen bedrijfsbeleid. Hoe ziet je netwerk eruit en welke functionaliteiten zijn nodig en hoe komt het netwerk er dan uit te zien, rekening houdend met beveiliging en de functionaliteiten? Wij bepalen samen met jou wat de antwoorden zijn op deze vragen en gaan dan voor je aan de slag.
Eerst beleid bepalen, dan volgt de beveiliging ervan
Veiligheid begint bij beleid: wat mag wel en wat mag niet? Dat kunnen wij technisch instellen. Voordat we gaan kijken of jouw netwerk voldoende beveiligd is, brengen we eerst het proces (voor de invulling van je netwerk) in kaart en gaan dan pas de invulling eraan geven en de beveiliging ervan. Moeten we een netwerk voor je bouwen? We kunnen hem zo beveiligen, dat hij volledig is ‘dichtgetimmerd’. Je weet zeker dat je het hackers haast onmogelijk hebt genaakt om binnen te komen, maar je bent zelf ook beperkt in je manier van werken. Een document op een stick zetten kan bijvoorbeeld niet. Deze inrichting van je netwerk geeft optimale veiligheid, maar dus ook een grote beperking van functionaliteiten. Sommige bedrijven kiezen toch voor deze hoge mate van beveiliging, vanwege de grote hoeveelheid vertrouwelijke gegevens. Uiteraard passen wij de mate van beveiliging van je netwerk zo aan, dat het past bij jouw bedrijf.
Centraal werken in plaats van lokaal
In je beleid kun je opnemen en met elkaar afspreken, dat lokaal werken niet is toegestaan; alles gaat centraal vanuit een bepaald CRM systeem. Doordat alle werknemers vanuit dit programma werken, worden bestanden hier automatisch en centraal opgeslagen. Dit is een veilige manier van werken. Als je je werknemers lokaal laat werken, dan kunnen ze bijvoorbeeld een bepaald document opslaan op een stick. In dit geval kan iemand doen met het document wat hij wil. Dit is geen veilige manier van werken en dat wil je voorkomen, omdat op deze manier het betreffende document in verkeerde handen kan komen. En het staat niet centraal opgeslagen.
Maakt een collega bijvoorbeeld een mutatie in het document en dat doe je vanuit een CRM systeem, dan wordt op het originele document direct de wijziging doorgevoerd. Als je dit lokaal doet gebeurt dat niet, met als gevolg meerdere verschillende versies van het document. Centraal opslaan betekent dat de juiste en actuele informatie voor iedereen beschikbaar is, op de plek waar het moet staan binnen het systeem. Je krijgt alleen toegang door in te loggen en kunt de bestanden niet naar een lokale omgeving kopiëren. Een mail versturen vanuit het CRM systeem? Dan weet je exact welke versie je hebt verstuurd, omdat het vanuit het centrale en niet vanuit het lokale punt komt. Deze manier van werken is een onderdeel van je beleid; zo hou je controle over de inhoud van je documenten en is je netwerk voldoende beveiligd.
Altijd de meest recente software
Wat zit er in het netwerk, hoe is het opgebouwd en welke apparaten zitten erin? Als je dit in een overzicht hebt staan, weten wij precies welk onderhoud nodig is om je netwerk voldoende beveiligd te houden. Op apparaten staat software. De meest recente software moet hierop staan om eventuele gaten te dichten en hackers buiten de deur te houden. Die nieuwe software plaatsen wij door middel van upgrades. Printers, routers, wifipunten: alles wat in een netwerk zit, is voorzien van de laatste software, zodat het goed beveiligd is.